Ей сега ще ви покажем...
Общество

Най-добрите страни за посещение през 2020 г.

Най-добрите страни за посещение през 2020 г.

Въпреки че Китай, където бушува супер разрекламираният коронавирус, ще трябва да бъде временно изтрит от списъка на посещаваните страни, има много други интересни места по света.

И за да можете предварително да планирате маршрута си за ваканция, популярният туристически ресурс Lonely Planet публикува списък на предпочитаните страни, които да посетите през 2020 г.

10. Уругвай

Уругвай
Съблазнителен и горещ Уругвай с добре развитото си винопроизводство, огромни пасища и кипящи горещи извори демонстрира цялото величие и красота на Южна Америка.

Един от най-новите обекти на световно наследство на ЮНЕСКО се намира в тази страна – сега затвореният месокомбинат в град Фрей Бентос. В края на 19 и началото на 20 век той е бил най-големият център за преработка на месо в цяла Южна Америка.

И ако темата за месото и неговата обработка не ви е особено близка, то в Уругвай можете да намерите друга атракция, включена в списъка на ЮНЕСКО. Това е малък живописен град Колония дел Сакраменто със своята интересна комбинация от японско и испанско архитектурно наследство.

9. Мароко

Мароко
Комбинацията от пищна ориенталска архитектура, национална кухня, йога и сърф – всичко това може да се намери в кралството Мароко. В него се намира един от най-приказните градове в света – синият град Чефхауен.

Експертите на Lonely Planet препоръчват на първо място да посещават градове като Фес, Есауира, Мекнес, Тетуан и Маракеш. Един от най-популярните морски курорти в страната е Агадир, където туристическата инфраструктура е отлично развита, включително за почивка с деца.

Ако искате да избегнете тълпите туристи, можете да отидете на екскурзия из планинските села на берберите или да посетите отдалечени пустинни селища.

8. Либерия

Либерия
При избора на най-добрите държави за посещение през 2020 г. сътрудниците на Lonely Planet очевидно неведнъж са били вдъхновени от картата на Африка. И те ни канят да започнем пътуването си през Черния континент именно от Либерия.

Тази страна може да се похвали с идилични плажове, едни от най-добрите места за сърфиране в Западна Африка и обширния национален парк Сапо, втората по големина зона на тропически гори в региона.

В тези гъсти гори имате шанс да видите шимпанзета, горски слонове и хипопотами-джуджета.

7. Холандия

Холандия
Веселата и приятелска Холандия е красива по всяко време на годината и благодарение на отличната железопътна мрежа и огромния брой велосипедни маршрути, можете бързо и удобно да разгледате тази страна надлъж и шир.

Тази година през април и май Холандия ще бъде домакин на такива събития като Деня на краля (27 април 2020 г., Амстердам), Освобождението от нацистката окупация (5 май) и Евровизия 2020 (12 май).

6. Коста-Рика

Коста-Рика
Вкусно кафе, над 100 вулкана и най-важното – огромното биологично разнообразие на тази малка страна годишно привлича хиляди туристи. Тази страна в Латинска Америка може да се похвали с 26 национални парка и много защитени територии, които заедно заемат 25% от нейната територия.

Властите на Коста Рика разбират важността на запазването на това парче от тропическия рай и са намерили начин да поддържат баланс между човешкото многообразие и хармоничното съвместно съществуване със своите съседи в биологичната таблица – от игуани, гризачи агути и ленивци до крокодили и ягуари.

5. Есватини (бивш Свазиленд)

Есватини (бивш Свазиленд)
Малкото и екзотично кралство Есватини, познато ни и под името Свазиленд, е една от най-недооценените туристически дестинации в света.

Какво може да предложи тази страна на пътешествениците?

  1. Национален парк Хлан е най-големият в страната и с добре развита инфраструктура. Той е разделен на зони, където можете да наблюдавате лъвове, бели и черни носорози, антилопи, леопарди и много други животни и птици.
  2. Етнографско селище Мантенга с автентични колиби, подобни на хижа. Това е мястото, където можете да видите, чуете, доро да се докоснете до песните, танците и обичаите на хората от Свази.
  3. Пазар Манзини. Ако сте уморени от турските и европейските пазари, какво ще кажете за пазара на Свазиленд, където можете да си купите местни занаятчийски изделия, вкусни плодове и други интересни предмети „за дома и семейството“? Пригответе се да се пазарите с ентусиазъм!

Това е само една мъничка част от това, което Свазиленд може да изненада и зарадва.

4. Аруба

Аруба
Самото име на тази страна звучи като началото на гореща карнавална песен. Това не е напразно, защото на карнавала на този малък остров се обръща голямо внимание. Основният карнавал на Аруба е непрекъснат празник, който се провежда през януари и февруари.

Това ярко и забавно събитие привлича много туристи и местни жители, празнуващи в столицата на Аруба, град Оранестад. Тази година карнавалът се провежда от 4 януари до 21 февруари. Но дори да го пропуснете, не съжалявайте – почти всяка събота и неделя има мини карнавали.

3. Северна Македония

Северная Македония
Ако все още не сте ходили в Северна Македония, може би през 2020 ще поправите тази грешка. Сега му е времето да посетите Охрид и Охридското езоро. Освен това, ако имате 20-тина свободни дни може да хванете новоокрития международен планински маршрут High Scardus Trail, който минава през Македония, Албания и Косово.

2. Англия

Англия
31 януари 2020 Великобритания излезе от Евросъюза, но все още нищо особенно не се е променило. Така че хващайте самолета. Но освен Лондон, Манчестър и другите изтъркани от туристите маршрути, за 2020 година Lonely Planet предлага да се преориентирате към природния туризъм, а именно – да се разходите из морските градчета на Англия, да се насладите на вкусни морски дарове, да изградите пясъчни замъци, да видите делфини или просто да помързелувате на уютните и добре оборудвани местни плажове.

През 2020 г. на брега ще бъдат оборудвани и отворени за посетители нови плажове и тогава Англия за първи път ще може да се похвали с почти 5000 километра непрекъснат крайбрежен маршрут.

1. Бутан

Бутан
Туристическата политика на тази малка южноазиатска държава може да се характеризира с израза „висока цена за най-високо качество“.

За да запазят уникалната природа и култура на своята страна, властите на Бутан въвеждат най-високия туристически данък в света и определят доста строги закони за посетителите. Например само акредитирани бутански туроператори набират туристически групи и одобряват предварително разработени сценарии за пътуване, така че едва ли ще можете да отидете в Бутан като самостоятелен турист.

Но трудностите при пристигането в Бутан са повече от компенсирани от неговата красота и чудеса, както и спокойствие, безопасност и чистота. Будистки манастири, традиционни крепости дзонг, величествени заснежени планини и гори (те покриват около 70% от страната) и дори местни бани с горещи камъни – всичко това създава положителна и релаксираща атмосфера. Тази страна е идеален вариант за спокойна почивка без купища боклук под краката ви, нахални продавачи, бездомни хора и просяци.

Оценете статията ни:

Средна оценка:

Още няма оценки. Бъди първи

Избрани статии
Най-богатите страни в света 2023
Най-добрите домашни рутери 2023
Какъв телефон да си купя?