Преминете към основното съдържание

Мексико е любов за цял живот!

Екзотичното си пътешествие до Южна Америка споделя РАЛИЦА МАРИНОВА, бранд мениджър на козметичните марки Dior, Elie Saab, Bvlgari, Issey Miyake, Narciso Rodriguez
Ралица Маринова в Мексико
Ралица Маринова в Мексико © Личен архив

Мексико, както и някои други любими мои места около Екватора, е любов за цял живот. Девет години по-късно се завърнах там, за да открия себе си – по-пораснала, по-емоционална, по-въодушевена дори...

Посещението в Мексико е запомнящо се изживяване, особено ако го направите с подрастващи деца. Там те осъзнато могат да се потопят както в историята на древните цивилизации, така и да изживеят реалния си досег с природата и животните.

Влагата във въздуха е първото нещо, което спира дъхът, пристигайки в Рая. Толкова е в недостиг чистият въздух в ежедневието ми, че съзнателно започвам да изживявам и „изстисквам“ всяка една минута живот там.

Обожавам да се взирам в зеленината в природата. В контраст с дигиталното ежедневие – тип вихрушка, точно това зелено е спасението ми през следващите дни. Старая се да го запечатам в съзнанието си, за да ме държи освежена дълго, дори след сблъсъка ми с реалността и зимата след завръщането ми.

Джунглата в Мексико е дива, непокорна, на места луда. Звуците, които идват от нея, особено нощем, са нещо, което ще разтуптява сърцето ми от вълнение още дълго време.

Освен с белия пясък и необятните плажове, Ривиера Мая е известна и с безброй атрактивни места, пълни с история и обещание за незабравими спомени. Благодарение на двете най-разработени туристически местни агенции ALLTOURNATIVE и CANCUN ADVENTURES, посетихме отново най-известните исторически точки в района – Тулум, Коба и Чичен-ица.

От екскурзията в Тулум могат да се научат много факти от цивилизацията на маите, а също и да се видят много забележителности. Историята на маите е интересна и вълнуваща, но най-впечатляващото е как местните ценят и говорят за всяка една подробност от всичко, преживяно от предците им, уважават местното население и го подкрепят. Вълнувах се всеки път заедно с тях, когато емоционалността на разказите прозираше през очите им.

Пътешествието до Коба също е наситено с много интересни истории за тези изумителни хора. По-смелите туристи имат възможността да изкачат до върха Древната пирамида, с цели 130 стъпала. Спираща дъхът е гледката над мексиканската джунгла. Запечатвам бързо този величествен момент и продължавам с програмата.

Чичен-ица е едно от модерните чудеса на света. В момента, в който я виждам пред себе си, огромна, могъща и реална, разбирам истинския смисъл на думата „чудо“. Енергията на това място е необятна, тълпите от хора, желаещи да го посетят, също. За да направите изживяването си тук по-приятно, желателно е да пристигнете съвсем в началото на деня или в края. Тогава и снимките ви ще придобият по-различен облик.

Северната част на полуостров Юкатан е с недостиг на валежи, но интересен факт е, че голяма част от реките са подземни, свързани една с друга чрез сложен лабиринт. Достъпът до тях е през дълбоки кладенци, които се наричат сеноте. В миналото още тези води били известни на маите заради хидратиращите си свойства и богатото съдържание на калций. Една чаша вода от речната вода е равна на 5 чаши мляко. Точно това формирало специфичната физическа структура на маите.

По-голямата част от екскурзиите завършват с посещение на сеноте. Няма по-релаксиращо усещане от това да се потопиш в свежите речни води след дълъг енергично-исторически-емоционален ден. За да се влезе в някои от пещерите-сеноте, е нужна екипировка за спускане (подобна на тази за алпинизъм), в други – само шнорхел и очила.

За съжаление телефони или камери за снимки не може да вземете със себе си, защото трябва да се съсредоточите върху собствената си сигурност, концентрация и дори дишане. Гледката и спомените, които ще запечатате в съзнанието си, докато плувате в сеноте, обаче са неописуеми и определено ще ви освежават години наред.

Обожавам да съзерцавам животни, които живеят в собствената си среда.

Няма как да не направи впечатление колко старание полагат мексиканците в това да ги обгрижват, за да се чувстват те щастливи и защитени. Някои от тях живеят и се разхождат свободни и добре защитени в огромни ризорти, други са поставени в специализирани съоръжения, съобразно начина им на живот. От крокодили, фламинго, игуани, стотици видове риби, птици, костенурки, до сереке – всички те съжителстват в уникална симбиоза, радост и възторг за сетивата.

Плуването с делфини е абсолютна атракция, която не е за изпускане дори и от възрастни. В нашето приключение в Puerto Aventura бяха включени разходка с катамаран, атракции с делфини, среща с морски лъвове.

Най-очарователното и неочаквано изживяване на екскурзията беше срещата ни с морската крава или т.нар. Манатее, от разред сирени, тежаща около 400 кг. Няма по-очарователен и мил вегетарианец на света от този бозайник! След като нахранихме цяло семейство от 6 екземпляра, душите ни бяха пълни. Емоционално се връщам назад в срещата ни и запечатвам следващия топъл кадър, който ще осмисля ежедневието ми. Ако случайно имате допир с тези очарователни същества, имайте предвид, че обичат зелени салати. Кочанът, който остава накрая, им е най-любим, и със сигурност ще се влюбят и във вас. Най-щастливите туристи получават целувка в знак на благодарност.

Вихрушката от емоции в Мексико е цветна, одухотворена и емоционално наситена до безкрайност. В пълното си отражение може да се олицетвори в парка XCARET, където природа, история, атракции, забавления и спомени се запечатват в едно цяло.

Денят там е дълъг, но след него никога няма да сте същите!

Не пропускайте да преплувате реката, която преминава през целия парк. Вижте естествения аквариум, в който живеят костенурки от всякакви възрасти. Може да станете свидетели и на излюпването на птиците в парка, което също е уникално изживяване. Плуването със скатове и най-красивите риби, които сте виждали, ще ви отведе в друга реалност. Вижте задължително шоуто на конете по залез слънце. Останете до края на деня и бъдете част от двучасовата вечерна програма, която ще ви зашемети. След него изживяното трудно ще се събира в съзнанието ви и въпреки приятната умора от дългия ден, няма да можете да заспите от вълнение.

Това е Мексико за мен, емоция, вълнуваща история, невероятни спомени и местни хора, които до финала на престоя ме очароваха с изумителната си точност във всяко едно отношение. Интересна е трансформацията в човешките възприятия, в едно пътуване, през различни континенти. Сблъсъкът с чуждата култура осъзнава и примирява неимоверно.

Няма по-смислено изживени моменти за мен, от тези, които инвестираме в пътешествие и опознаване на чуждата история.

Убедена съм, че ще се завърна пак там, но този път по-скоро!

Храната, ах храната!

Вегетарианец съм откакто се помня, затова високо ценя всички свежи и качествени храни, плодове, зеленчуци, а местните такива са в изобилие. Обожавам гуакамоле и начос и това беше основната ми храна по време на престоя ми в Мексико. Вкусът им няма равен на нито един, предлаган в други точки на света.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser