Вашата оценка 3.26 от 11 гласа

Египет

Научете повече
Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.

Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел. За повече от 3 хилядолетия Египет е център на най-развитата култура. Страната е известна с богатствата си на археологически находки.

През 5 век пр. Хр. Херодот е написал за Египет следното: „ Никъде по света няма такива удивителни неща...нито дори в отвъдния свят могат да се намерят такива неща с неизразимо величие” – от тогава малко неща са се променили. Сфинксът, Нил, древният Луксор, пирамидите – Египетският кръгозор прелива от слава. 

Не само паметниците на Фараоните са тези, които привличат пътуващите в тази страна много преди раждането на Христос, изключително привлекателно е наследството на Гърци, Римляни и първите християни, както и изобилието от архитектура и изкуство, натрупано от последователните Ислямски династии в продължение на векове. 



География

Египет е разположен в североизточната част на Африка. Заема територия от 1 001 450 кв.км. Има население от 78 887 007 души. На запад Египет граничи с Либия, на юг със Судан и на североизток с Израел. На север Египет има излаз на Средиземно море, а на изток – Червено море.
По-голямата част от територията на Египет е заета от пустинята Сахара. Единствено северния бряг и делтата на река Нил са покрити от плодородни равнини. По-голямата част от Египет има равнинен релеф и единствените планини са разположени на източния бряг. Най-високият връх в страната е Джебел Катерина, висок 2637м, разположен в южната част Синайския полуостров. Най-ниското място в страната е депресията Катара в северозападната част на страната. Товя място се намира на 133м под морското равнище.


Климат

Климатът на Египет е тропичен, сух. Единствено северният бряг има субтропичен средиземноморски климат. Кайро (столицата на Египет) се радва на топъл, субтропичен климат с високи температури през цялата година. Най-студените месеци в годината са декември (19 °C) и януари (18°C). През другите месеци в годината е по-топло от 20 °C. Основната част от валежите падат от декември до март. Валежите през юни, юли, август и септември са изключително малко вероятни. Дневните летни температури са изключително високи, особено между май и септември. Средните дневни температури през юни и юли са 34 °C, но лесно могат да достигнат 40 – 45 °C. Заради сухия климат, разликите между дневни и нощни температури са значителни – между 10 и 15 °C.


Население и език

Населението на Египет към момента превишава 65 млн. души, като ежегодно нараства с 1.3 млн. В Кайро в момента живеят около 17 млн. души, което е съизмеримо с населението на цялата страна през 50-те години на 20 век. Арабизираните потомци на древните египтяни са 99% от населението. Към етническите малцинства се отнасят нубийците, бедуините и други племена. 80% от населението са фелахи.

Език- Разговорния език в Египет е един от арабските диалекти, а официалния – т.нар. “висок” арабски. Пише се от дясно на ляво. Цифрите се пишат и четат от ляво на дясно.
Религия – 90% мюсюлмани и под 10% – копти, изповядващи християнството.



Празници

7 януари (Коптска Коледа),
9 март (Рожден ден на пророка Мохамед),
25 април (Ден на освобождението на Синайския полуостров), Коптски Великден,
1 май (Ден на труда),
23 юли (Национален празник),
11 септември (Коптска Нова Година), Рамазан Байрам,
6 октомври (Ден на армията), Курбан Байрам,
18 декемри (Ислямска Нова Година).


Кухня

Ако сте наистина любознателен човек, то се опитайте да изкарате един ден, хранейки се като средностатистически египтянин. За хората, които по- малко се интересуват от националната кухня, препоръчваме да изпробват египетското меню фрагментарно.
Класическата египетска закуска се състои от две основни ястия: фул и фалафели (или таамея). Фул – е ястие от варени бобови в леко кисел сос, с подправки и билки, понякога с добавяне на ситно нарязани зеленчуци. Фалафелите са вегитариански кюфтенца от нахут. Като допълнение към това се поднася чинийка с таханов сос (смлян сусам и ядки със зехтин и подправки), в който по време на храненето трябва да се топи хляба- ейш, салата от пресни зеленчуци, салата гебна (сирене с зеленчуци). Пие се студен чай- каркаде (от листата на така наречената суданска роза), известен и с другото си име- Фараонски чай.
През работните дни египтяните не се хранят обилно. Най- популярното обедно блюдо е кошар. Названието изглежда малко страшничко, но иначе в самата гозба няма нищо стряскащо. Това е само варен боб, фасул, леща и други зърнени култури, смесени с пържен лук. Всичко това се залива с лютива течност. Египтяните- като факирите свикнали с огъня, поглъщат своята порция. Европейците правят това предпазливо, с насълзени очи. В Кайро за внушителна порция кошар може да се плати само 1 фунт. Ако разполагате с време то може да похапнете по- стабилно, например с рибен тагин (коктейл от морски продукти,
запечени в гювече).
Напук на всички съвременни диетолози, основно значение в своя рацион египтяните предават на вечерята. Вечерята за египтяните трае най- дълго.



Сувенири и подаръци

Най – популярните сувенири в Египет са папирусите, парфюмните масла и есенции, статуетки от базалт и алабастър, изделия от злато и сребро, малахит и скъпоценни камъни, картуши, бръмбари – скарабеи, наргилета и национални одежди. Египет е наводнен с изделия от оризова или бананова хартия с щамповани рисунки.


Работно време на магазините

През зимния период магазините обикновено работят от 9.00 до 20.00 с обедна почивка от 12.00 до 14.00.
През лятото обедната почивка е от 14.00 до 16.00.
Почивен ден – петък.
В курортните зони в повечето магазини нямат фиксирани цени – след “пазарене” може да постигнете до 2 – 3 пъти по – ниска цена от първоначално обявената.



Климат - тропически, пустинен 
Средни температури - януари (12,16°С); юли (24,34°С) 
Официален език - арабски 
Столица - Кайро 
Най-голям град - Кайро 
Валута - египетска лира (EGP) 
Население - 77 505 756 души (2007) 
Етнически състав - египетски араби - 98,8%; нубийци - 0,6%; други - 0,6%; 
Религия – мюсюлмани - 86,1%; православни - 1,9%, униати - 4,5%, протестанти - 4,7% 
Часова зона UTC +1 
Телефонен код +20 



Посолство

Посолство на Република България в Арабска републикаЕгипет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
Работно време: Нд - Чт, 08.30 - 14.30 ч.
Консулска служба  
Визови дни: Нд и Ср, 09:30 - 12:30 ч.
Консулски дни: По и Чт, 09:30 - 10:30 ч.
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bg; consular.cairo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

Важна информация:

Работно време: Работното време обикновено е от 09:00 – 18:00ч., но варира за всеки бизнес и музей. 

Спешен телефон: 
Полиция 122 
Пожарна - 125 
Бърза помощ – 123 
Туристическа полиция – 126, + 20(0)2 391 91 44 



Поща 
Централната поща се намира на Midan Ataba и работи от 07:00 до 19:00 часа. 

Телефонни кодове 
Код на страната: +20 

Електричество 
220V AC, 50 Hz 


Закони за алкохола 

Египет е предимно мюсюлманска страна, а алкохолните напитки са забранени за стриктно спазващите религията. Но египтяните са толерантни към не мюсюлманите и чужденците, а често и към самите тях. Може да си вземете лесно алкохолни напитки от ресторантите, баровете, кафетата и магазините за алкохол в Кайро. И все пак знайте, че не е приемливо пиенето на обществени места. 
Египетските закони за алкохол са либерални, в сравнение с останалите ислямски държави, освен за месеца на Рамадан, когато алкохолът е строго забранен и само хората с чуждестранни паспорти могат да си купят. Нужната възраст за употреба е 21 години. 



Сигурност 

Инцидентите на насилствени престъпления в Египет са редки, а страната като цяло е много безопасна, но жестоките терористични актове срещу чужденци и представители на властта, извършени от радикалните терористи през последните 10 години, все още влияят на туристите. Египетското правителство предприе мерки като назначи въоръжена охрана на всички туристически забележителности, гари и пропускателни пунктове. По хотелите бяха поставени скенери, а по пазарите и баровете има цивилни агенти. 
Като изключим това, тревогите за безопасността са минимални. Джебчиите са като напаст по туристическите райони и препълнените пазари. АТМ банкоматите са безопасни за използване, а много банки имат денонощна охрана. Жените могат да избегнат дребния тормоз, като се обличат по-консервативно. 



Пушене 

Повечето мъже в Египет пушат, а предлагането на цигари по улиците е честа практика. Сдържаните жени като цяло не пушат, или поне не пред хората. Денс обаче, особено по-богатите млади жени пушат sheesha в пушалните из града. 


Бакшиши 

Даването на бакшиш в Египет не само, че е приемливо, но хората го очакват. Учтиво е да оставите около 10% (без таксите) бакшиш в ресторант. (В сметката вече са включени 12% такса за обслужване, 5% правителствен данък и 2% градски данък.) Подобен бакшиш се дава и на барманите.
За такситата бакшиша обикновено се включва в цената. В петзвездните хотели на пиколите се дават около 10 ег. паунда, а в по-ниско класните хотели около половината на това. Камериерките получават около 5 ег. паунда за всяко посещение. 



Вода 
Препоръчително за посетителите на Кайро е да се придържат към бутилираната вода, или да я пият преварена и филтрирана. Избягвайте питиета с лед.


Категорично НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА: 
  • Употребата на вода от чешмата (за миене на плодове и почистване на зъби също така е добре да се използва бутилирана или преварена вода),
  • Купуването на наливни разхладителни напитки и лед за охлаждане на напитките от продавачи на улицата,
  • Злоупотребата с алкохол (употребата на алкохол не е забранена, но за нетрезно състояние на обществени места могат да Ви арестуват),
  • Търговията с наркотици (египетското законодателство предвижда най-строги наказателни мерки),
  • Фотографирането на военни обекти,
  • Събирането "за спомен" на отломки от исторически паметници,
  • Качването по пирамидите,
  • Къпането и слънчевите бани напълно голи,
  • Отрязването и повреждането на корали,
  • Къпането в Нил,
  • Ходенето боси или лежането на земята без постелка по бреговете на Нил.

Ако решите да пояздите камила, трябва да имате предвид, че може да се качите на камилата безплатно, но за да слезете от нея, ще се наложи да си платите. 

Хотелите не носят отговорност за Вашите ценности и пари, затова е добре да използвате сейфовете (в повечето хотели сейфове има в самите стаи и наемайки ги, Ви дават единствено ключовете от сейфа).

Ако мислите да се запишете на допълнителна екскурзия, не забравяйте да вземете паспорта си.

Тъй като климатът в Египет е горещ, добре е да си приготвите за пътуването дрехи от естествени материи: памучни, ленени или леки вълнени тъкани, както и шапка за слънце.

Допълнителна Информация
Забележителности
Със своята невероятна история, която се простира доста назад във времето, чак до зараждането на цивилизациите, Египет се смята за една от най-старите туристически дестинации на Земята. В продължение на хиляди години вдъхващите страхопочитание храмове и пирамиди са правили много силно впечатление на туристите. Въпреки че повечето посетители идват заради древните паметници, не липсват и такива, които са привлечени от природните забележителности: крайбрежието на Червено море е известно с кораловите рифове и морските курорти, а пътуването през Сахара ще отведе посетителя до освежаващи сладководни оазиси. В тази статия ще ви запознаем както с някои от най-известните, така и с не толкова познати забележителностите на страната.