15 странни забрани и ограничения в Северна Корея

От сини дънки до топла вода

Диктаторската държава Северна Корея излъчва главно новини всеки път, когато изстрелват ядрени ракети и/или пропаганда. Искате ли да знаете какво се случва зад техните строго затворени граници? Продължете да четете, тъй като в тази статия ще ви разкажем за 15 много специфични правила в тази азиатска страна!

1. Прическа

Представете си, че полицията ви арестува на улицата, защото смята, че прическата ви не отговаря на правителствените указания! В Северна Корея това е много вероятно да се случи. Фризьорите и бръснарите трябва да спазват строги правила: мъжете трябва да са подстригани над ушите. Жените се препоръчват да си направят боб до брадичката.

2. Повторно използване на менструални продукти

Периодът на менструация е достатъчно неприятен, но Северна Корея добавя още един проблем в цялото преживяване. Виждате ли, тампоните и превръзките са рядкост. Вместо това за същата цел се използват парчета обикновен стар плат, които след това се изпира и използват повторно. Има обаче изключения от това правило …

3. Разделно пазаруване за чужденци

… тъй като има отделни магазини за чужденци. Тук ще намерите продукти, които обикновеното население на Северна Корея ще намери за странно или забранено. И обратното е вярно: туристите извън Северна Корея нямат право да влизат в магазини, предназначени за местните жители.

4. Снимките изискват разрешение

Дори ако трябва да получите разрешение да посетите Северна Корея, не мислете, че ще получите общ туристически статут. Снимането е разрешено само на определени места, а осъществяването на контакт с широката общественост в Корея е строго забранено. В Северна Корея винаги ще имате до себе си водач, който ще ви следи отблизо, за да се увери, че спазвате правилата. Ако сте хванати да правите „забранени“ снимки, фотоапаратът ви ще бъде конфискуван, за да се премахнат забранените снимки, и може да се сблъскате с много големи проблеми.

5. Няма вериги за бързо хранене на големи марки

Няма да намерите големи мултинационални компании като McDonald’s, KFC или Burger King в Северна Корея. Вместо това те предприемат действия за популяризиране на собствената си кухня. Кулинарен продукт е „кимчи“, който без съмнение ще срещнете в страната. Това е вид ферментирало зеле.

6. Пътуване – без значение от мащаба

Ще разберете, че пътуването е лукс, който бедните жители на Северна Корея не могат да си позволят. Летището в Пхенян е домакин на много малко международни полети. Ще можете да стигнете до Русия и Китай, но не повече от това. За общото население на Северна Корея възможностите за пътуване в страната също са силно ограничени. Ако искате да посетите семейството си в град на няколко километра, първо ще трябва да получите разрешение от правителството.

7. Кока – кола е строго забранена

Единственото място в света, където кока – колата е строго забранена, е Северна Корея. Добре познатите червени кутии се виждат като символ на западната култура, на която Северна Корея обича да се противопоставя.

8. Горещ душ

Вземането на хубав и отпускащ горещ душ, е почти невъзможно в Северна Корея. Независимо дали става дума за столица Пхенян или селищен град: къщите обикновено се отопляват чрез печки на дърва, и не бива да очаквате никаква топла вода от чешмата.

9. Обаждания в границите

Мобилните телефони стават все по – често срещани в Северна Корея. Тези телефони обаче имат специално ограничение: те работят само за разговори в рамките на страната. Всички разговори към номер извън Северна Корея са блокирани. Това позволява на режима да поддържа желязна хватка над населението си.

10. Пазете религията

Будистките храмове в Северна Корея служат главно като исторически и културни артефакти. Изрази на християнството са малко и са далеч един от друг. Религията не е забранена сама по себе си, но християнството често се счита за предизвикателство на националната идеология на Северна Корея. Някои религиозни села съществуват, но те са под постоянен контрол от правителството и са много трудни за намиране.

11. Няма лесно достъпни вестници

Всички медии в Северна Корея са строго контролирани от правителството. Трудно се намират вестници от изминалите години в библиотеките. Това е в случай, че управляващата комунистическа партия промени идеите си – премахването на стари новини ще затрудни намирането на репортажи за предишни ситуации. Разбира се, чуждестранните вестници изобщо не се предлагат.

12. Регистрационен номер за вашия велосипед

Колите са необичайна гледка в Северна Корея. Те са лукс, който само най – богатият елит може да си позволи. По същия начин, велосипедите също са много скъпи, и ще имате големи трудности да намерите такива извън Пхенян. На всичкото отгоре всеки велосипед трябва да бъде регистриран и снабден с регистрационен номер. Това позволява на правителството да поддържа контрол върху велосипедите на населението си.

13. Купуване и наемане на жилища

Купуването или наемането на апартамент в Северна Корея е различно от всичко, с което вероятно сте свикнали. Пазарът на жилища в Северна Корея е лишен от механизми за свободен пазар. Просто трябва да се надявате, че правителството ще ви даде къща, която ви харесва. И ако не: лош късмет.

14. Севернокорейски „интернет“

Интернет е източник на почти всичко, което можете да пожелаете. Разбира се, това означава, че това е заплаха за диктаторския режим на Северна Корея. Следователно достъпът до интернет, както го познаваме, е строго забранен. Има алтернативен интернет, но не прилича на интернет, с който сме свикнали, тъй като е специфична мрежа, създадена и поддържана в Северна Корея. Нарича се „Kwamyong“ и според оценки съдържа около хиляда до пет хиляди уебсайта. Тук може да се намери само информация в съответствие с управляващата партия.

15. Сини дънки

Това е толкова малко нещо, и вероятно дори няма да спрете да мислите за това, но цветът на дънките ви има значение в Северна Корея. Според управляващите сините дънки са символ на западно влияние. Ако случайно посетите страната като чуждестранен турист, може да се измъкнете до известна степен. Ако планирате да посетите паметниците на починалите лидери Ким Ир Сен и неговия син Ким Чен Ир, се очаква да носите нещо различно от сини дънки, в знак на уважение.

Посещение на Северна Корея?

Накратко: свободата едва ли съществува в Северна Корея. Дори извън блокирането, заради ковид вируса, Северна Корея би била труден избор за туристите. Бихте ли се осмелили да посетите тази страна с всички тези правила?

Източник: www.jenskisviat.com

 





{START_COUNTER}